Spijkerbroeken wassen

Iedereen heeft wel een spijkerbroek in zijn of haar kast, of heeft er ooit één gehad. Het is zelfs zo dat de meeste mensen alleen maar spijkerbroeken dragen.

Het probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe ze een spijkerbroek moeten wassen. Hieronder staat een volledig omschrijving hoe u het beste uw spijkerbroek kan wassen zodat u zolang mogelijk van uw spijkerbroek kan genieten.

 1. Als eerste is het belangrijk dat u het label van de spijkerbroek bekijkt of er bepaalde dingen zijn waar u op moet letten. Dit kan verschillen per spijkerbroek.
 2. Het is belangrijk dat de zakken van uw spijkerbroek worden gecontroleerd en leegt voordat u de spijkerbroek in de wasmachine doet. Er kunnen nog dingen in de zakken zitten die de spijkerbroek kunnen beschadigen.
 3. Draai de spijkerbroek altijd eerst binnenstebuiten voordat u de spijkerbroek in de wasmachine stopt.
 4. Zet uw wasmachine op het ‘’fijn was’’ programma.
 5. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel. Dit staat meestal aangegeven op de verpakking van het wasmiddel. Ook zijn er tegenwoordig speciale wasmiddelen voor spijkerbroeken die zeker aan te raden zijn. Als u wilt dat uw spijkerbroek zachter aanvoelt, kunt u wasverzachter gebruiken. Zorg dan wel dat uw wasmachine zo is ingesteld dat de wasverzachter pas gebruikt wordt bij de laatste spoelbeurt. Gebruik nooit meer wasverzachter dan de aanbevolen hoeveelheid. Niet alle spijkerbroeken zijn geschikt voor het gebruik van wasverzachter, kijk daarvoor op het label van uw spijkerbroek.
 6. Stop nooit meer dan 4 of 5 spijkerbroeken bij elkaar in de wasmachine. Als u toch meer dan  4 of 5 spijkerbroeken in één keer wast, kan het zijn dat het gewicht te groot is voor uw wasmachine en dat u spijkerbroek beschadigd raakt. Het beste is om spijkerbroeken apart te wassen van andere kleding. Als u donkere spijkerbroeken samen wast met lichtere spijkerbroeken, kan het zijn dat ze verkleuren. Het is dus verstandiger om lichte en donkere spijkerbroeken apart te wassen.
 7. Was spijkerbroeken nooit op een hoge temperatuur. Door een hoge tempratuur kunnen spijkerbroeken krimpen en verkleuren. Meestal worden spijkerbroeken op 30 graden gewassen, maar kijk altijd voor de zekerheid op het label van uw spijkerbroek.
 8. Als de wasmachine klaar is haal dan direct de spijkerbroek(en) uit de wasmachine.
 9. Zorg dat de spijkerbroek niet meer binnenstebuiten is gedraaid voordat u hem ophangt. Hang de spijkerbroek aan de heupband op. Zorg dat de spijkerbroek niet in de directe zon hangt. Mocht dit niet mogelijk zijn, hang de spijkerbroek dan binnenstebuiten op om verkleuring tegen te gaan. Stop uw spijkerbroek niet in de droger, dit kan er voor zorgen dat de spijkerbroek verkleurt en krimpt. Sommige spijkerbroeken kunnen er wel tegen, maar dan wel op de laagste stand. Kijk hiervoor eerst op het label.
 10. Hoe snel een spijkerbroek droogt is verschillend per spijkerbroek. Houd er rekening mee dat sommige spijkerbroeken soms twee dagen nodig hebben om te drogen.
 11. Zodra de spijkerbroek droog is kunt u de spijkerbroek opvouwen of ophangen. Het voordeel van ophangen is dat uw spijkerbroek niet kreukt.

Tips.

 1. Als uw spijkerbroek te groot is probeer de spijkerbroek dan niet te laten krimpen door hem te warm te wassen. Vaak is het zo dat de spijkerbroek ongelijk krimpt en krijgt u niet het gewenste resultaat. Ook kan de spijkerbroek hierdoor gaan verkleuren.
 2. Als uw spijkerbroek te strak zit rond uw heupen kunt u hem proberen op te rekken als hij nat is. Plaats een object tussen de heupband van je broek dat er voor zorgt dat de heupband van de spijkerbroek uitgerekt blijft staan, en op die manier opdroogt. Mocht dit niet helpen, dan kunt u ook nog proberen om de spijkerbroek aan te trekken als hij nog nat is, zodat de spijkerbroek vormt naar uw heupen.
 3. Het is bekent dat zwarte spijkerbroeken sneller verkleuren en krimpen dan lichte spijkerbroeken. Om dit tegen te gaan kunt u normaal keukenzout toevoegen aan de was (ongeveer een ¼  van een kopje). Zeker de eerste paar keer is dit aan te raden,  dit kan verkleuring en krimpen tegen gaan. 
 4. Warm water en spijkerbroeken gaan absoluut niet samen! Als je spijkerbroeken wast in (te) warm water kunnen ze krimpen en verkleuren.