Hoe krijg ik verf uit mijn spijkerbroek?

Verfvlekken op je spijkerbroek is niet langer meer een ramp. Met deze handige methodes verwijder je de verfvlekken in een handomdraai.

Het is bijna onmogelijk om iets te schilderen zonder dat je verf morst. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen gebeurt het vaak genoeg dat er toch verf op je kleding terecht komt. Meestal wordt de kleding gelijk weg gegooid, maar dat is helemaal niet nodig want het verwijderen van verf uit je spijkerbroek is niet onmogelijk, het is zelfs vrij eenvoudig.  Er zijn meerdere methodes om verf te verwijderen.

Vul allereerst een bad of gootsteen met warm water. Als het bad of de gootsteen volgelopen is voeg je één eetlepel zout, één eetlepel azijn en één eetlepel ammoniak toe en meng dit alles goed door elkaar. Vervolgens schrob je met een borstel over de verfvlek heen om de verf los te krijgen, let er hierbij wel op dat de borstel niet al te hard is anders kan het de spijkerbroek beschadigen. Laat de spijkerbroek nog een nacht in het water weken. Je kan dus het best ’s avonds de broek schoonmaken, zodat je de volgende morgen de spijkerbroek weer uit het water kunt halen. Zorg er wel voor dat je de spijkerbroek direct wast nadat je hem uit het water hebt gehaald.

Een tweede methode is voor verf op terpentine basis. Laat het gedeelte van de spijkerbroek met de verf weken in de terpentine, de vlek zal uiteindelijk beginnen te verdwijnen. Wees niet te zuinig met de terpentine en voeg meer toe als dat nodig is. Als de broek een tijdje geweken heeft in de terpentine kan je ook met een theedoek de vlek eruit wrijven. Nadat de vlek eruit is was je de spijkerbroek in koud water.

Het gebruik van opropyl alcohol is een mogelijke derde methode. Dit is een secundaire alcohol die wordt gebruikt om dingen te reinigen en te ontsmetten. Voeg de alcohol toe aan de vlek en laat het tenminste vijf minuten weken. Daarna kan je de vlek proberen eruit te schrobben met bijvoorbeeld een tandenborstel. Als je hier klaar mee bent doe je een beetje afwasmiddel op een schone doek en wrijf je voorzichtig op de vlek. Was daarna direct de spijkerbroek.

Ook de vierde methode is weer op basis van isopropyl alcohol. Meng de alcohol samen met een gelijk deel handzeep, breng de oplossing aan op de vlek en wrijf het zachtjes in met een schone doek. Gebruik daarna een klein, scherp mesje om de verfvlek er voorzichtig af te schrapen. Was daarna direct de spijkerbroek.