Hoe bepaal ik welke maat ik nodig heb?

Het bepalen van de juiste maat spijkerbroek is erg lastig, maar met de volgende tips en trucs helpen we je graag een handje vooruit.

Het bepalen van een goede maat is vaak lastig en hangt af van verschillende factoren. Er bestaan geen vaste regels over welke maat goed is en welke niet. Om te bepalen welke maat goed is voor je, kun je het één en ander opmeten om zo tot de juiste maat te komen. Zorg er dus voor dat je een meetlint bij de hand hebt.
Voordat je begint met meten is het handig om te weten dat lengte- en breedtematen vaak worden aangegeven in inches. Zo heb je bijvoorbeeld lengte maat 32, dit staat dan voor 32 inches. Hiervoor moet je dus de gemeten centimeters omrekenen naar inches wil je op de juiste maat uit komen. 1 inch staat gelijk aan ongeveer 2,5 centimeter. 

Allereerst is het belangrijk dat je de binnenbeenlengte meet, dit is de lengte vanaf je kruis tot je enkel. Hiermee stel je de lengtemaat van de spijkerbroek vast. Meet je bijvoorbeeld 80 centimeter dan staat dat gelijk aan lengte maat 32. Voor vrouwen is het ook belangrijk dat ze er rekening mee houden of ze vaak hakken of juist platte schoenen onder de spijkerbroek zullen dragen. Bij hakken zou je namelijk een grotere lengtemaat kunnen nemen zodat de broekspijp deels over de hak heen valt.

Daarna meet je de heupomvang om te bepalen welke breedtemaat je nodig hebt. Meet je hier bijvoorbeeld 75 centimeter dan staat dit gelijk aan breedtemaat 30. Door de twee maten samen te voegen weet je welke maat bij je past, bijvoorbeeld 30x32. Het kan zijn dat dat de heupomvang en de lengtemaat erg uiteen lopen, bijvoorbeeld als je hele korte benen hebt en hele brede heupen. Dit kan het lastiger maken om de juiste maat te vinden.

Als laatst bepaal je of je een spijkerbroek wil die hoog of juist laag aansluit, dit is een persoonlijke beslissing. Het ligt er namelijk maar net aan wat je prettig vindt zitten of  wat je het beste er uit vindt zien, de hoogte van de spijkerbroek kan bijvoorbeeld iets doen met je figuur. Zo laat een lage jeans je lichaam er langer uitzien, als je brede heupen hebt kun je het best een spijkerbroek met gemiddelde hoogte kiezen. Een hoge taille zorgt er juist voor dat je lichaam korter lijkt en je benen langer en slanker ogen.

Tegenwoordig worden ook steeds vaker gewone confectiematen gebruikt bij spijkerbroeken. In de tabel hieronder staan de spijkerbroekmaten in inches omgerekend naar confectiematen. Zo kan je in één oogwenk zien welke confectiemaat je nodig hebt. Eerst meet je dus de centimeters, rekent ze om naar inches en vervolgens kijk je welke confectiemaat er bij hoort.
 

Inch  Man Vrouw S/M/L/XL
Man
S/M/L/XL
Vrouw
27 43 34 - -
28 44 36 - -
29 45 - S S
30 46 38 - -
31 47 - M M
32 48 40 - -
33 49 - L L
34 50 42 - -
36 52 44 XL XL
38 54 46 XXL XXL
40 56 48 - -
42 58 50 - -